„Zdrowie i życie człowieka zależy w dużej mierze od rodzaju i jakości wody, którą na co dzień pije”.
prof. Julian Aleksandrowicz
Woda jest podstawowym składnikiem budulcowym człowieka – u osób dorosłych stanowi ok 60% masy ciała, u dzieci nawet ok 75%. Ponadto bierze udział we wszystkich najważniejszych procesach życiowych tj.:
- uczestniczy w większości reakcji metabolicznych,
- jest rozpuszczalnikiem dla wielu związków np. witamin, składników mineralnych,
- transportuje w organizmie m.in. składniki odżywcze, hormony, enzymy,
- jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu trawienia,
- chroni przed uszkodzeniami np. mózg, rdzeń kręgowy, płód, gałkę oczną,
- stanowi „mazidło” w przestrzeniach stawowych,
- uczestniczy w utrzymaniu stałej temperatury ciała,
- pełni rolę zabezpieczającą i zwilżającą. [1]
Utrata 3% wody z organizmu powoduje zmęczenie natomiast utrata 10% zagraża już życiu. Zawartość wody w ustroju podlega dużym wahaniom, zarówno ze względu na wiek, jak i na jakość spożywanych pokarmów (zawartość soli kuchennej). W ciągu doby 3% do 6% wody ustrojowej ulega wymianie, czyli po 10 dniach wartość ta stanowi około 50% wody ustrojowej. [2]
Mając świadomość tego, jak ważna jest woda w organizmie człowieka, warto wybierać i pić dobrą wodę. To znaczy jaką?
Każda woda występująca w środowisku naturalnym zawiera pewne ilości wapnia i magnezu. Obecność w wodzie rozpuszczalnych soli wapniowych i magnezowych powoduje tzw. twardość wody, która jest jednym ze wskaźników jakości wody. Jeżeli stężenie kationów wapnia i magnezu jest podwyższone, mówimy wówczas potocznie, że woda jest twarda. [3]
Wodę o twardości:
- 0-100 mg CaCO3/L określa się jako bardzo miękką,
- 100-200 mg CaCO3/L wodę miękką,
- 200-350mg CaCO3/L wodę średnio twardą,
- 350-550 mg CaCO3/L wodę twardą,
- powyżej 550 mg CaCO3/L wodę bardzo twardą. [4]
Twardość wody w Polsce rozkłada się następująco:
ASPEKT ZDROWOTNY
Mikroelementy występujące w wodzie, najczęściej w postaci jonowej, mają duże znaczenie zdrowotne, ponieważ w tej postaci łatwo są absorbowane w przewodzie pokarmowym, gdy tymczasem w żywności występują one na ogół jako trudno rozpuszczalne i często źle przyswajalne związki kompleksowe. Mimo, że środki spożywcze zawierają niektóre składniki mineralne w większym stężeniu, z wody organizm przyswaja je znacznie efektywniej. Dla przykładu, magnez zawarty w wodzie do picia jest ok. 30-krotnie łatwiej wchłaniany w porównaniu z magnezem pochodzącym z żywności. Stąd też wielu autorów uważa, że istotnym źródłem magnezu jest woda pitna, szczególnie woda twarda. W Polsce niedobór magnezu u ludzi wynosi 20-60% we wszystkich badanych przedziałach wiekowych, a szczególnie u dzieci. Deficyt magnezu jest najczęściej stwierdzanym zaburzeniem gospodarki wodno-elektrolitowej u człowieka. [5]
Woda zawiera niezbędne dla życia minerały:
W latach 70. w prowadzonych badaniach stwierdzono, że u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa, a spożywanie wody pozbawionej elektrolitów (wody demineralizowanej) prowadzi do zmian stałości składu elektrolitowego płynu pozakomórkowego. [2]
„Ludzie pijący twardą wodę tak jak np. Gruzini maja zdrowsze serca i żyją dłużej, a Finowie, którzy pili miękką wodę polodowcową najczęściej umierali nawet w młodym wieku na zawał serca. Według ostatnich statystyk również w Polsce obserwuje się, że mieszkańcy Polski południowo-wschodniej – gdzie występuje twarda woda o podwyższonej zawartości magnezu i wapnia – przeciętnie żyją dłużej. Pierwiastki te regulują również pracę nerek i – co może nawet wyglądać paradoksalnie – zapobiegają tworzeniu się kamieni i złogów” – napisał w swym opracowaniu o wodach mineralnych Tadeusz Wojtaszek. [6]
Woda jest elementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jest również towarem handlowym, który dobrze sprzedany generuje wysokie zyski. Ze względu na propagowaną konieczność dbania o zdrowie, czysta woda jest elementem poszukiwanym i chętnie kupowanym. Niestety niewielu konsumentów zwraca uwagę na skład mineralny, który decyduje o właściwościach zdrowotnych wody. [2]
Jeśli korzystamy z publicznej sieci wodociągów, możemy być spokojni, że woda w naszych kranach spełnia surowe normy jakości regulowane przez prawo polskie i unijne. Problemem w przypadku wyboru wody butelkowanej jest plastik, w którym przechowuje się i sprzedaje wodę – miliony wyrzucanych butelek stanowią ogromne obciążenie dla środowiska naturalnego. Cierpią na tym organizmy morskie i lądowe, nasze lądy i oceany są zarzucane plastikiem, który – rozkładający się w środowisku, zjadany przez ryby i ptaki – w końcu powraca do nas w powietrzu, wodzie i jedzeniu.
Po drugie: wiele związków szkodliwych dla naszego zdrowia może przenikać z plastiku do wody. Takimi związkami są m. in. bisfenole, składniki poprawiające właściwości plastyczne tworzyw sztucznych. Przenikanie ich z butelek do wody zależy od czasu przechowywania i zwiększa się znacznie pod wpływem ciepła i promieni słonecznych. Pamiętajmy więc, aby przechowywać napoje w ciemnym i chłodnym miejscu. Nie kupujmy też wody „z wystawy”, gdzie mogła być długo wystawiona na słońce. [7]
ASPEKT UŻYTKOWY
Twarda woda jest traktowana jako „zło” przez producentów filtrów, zmiękczaczy do wody oraz magnetyzerów i odkamieniaczy. Faktem jest dużo większe powstawanie osadu przy korzystaniu z twardej wody – wodorowęglany wapnia i magnezu podczas gotowania przekształcają się w węglany, które osadzają się na ściankach naczyń w postaci białego osadu, zwanego popularnie kamieniem. Woda z wytrąconym osadem jest całkowicie bezpieczna, a samo zjawisko naturalne. Mimo tego osadzanie się kamienia jest na co dzień uciążliwe i wymaga większej dbałości o nasze sprzęty czy elementy wyposażenia.
Naturalne sposoby na twardą wodę
Kamienia z naszych urządzeń (tj. czajnik elektryczny) bądź ceramiki sanitarnej (wanna, zlew, toaleta, prysznic) można się w łatwy i tani sposób pozbyć, używając produktów dostępnych w każdym domu:
- ocet – jest najbardziej znanym i uniwersalnym środkiem wykorzystywanym do usuwania tłuszczu, kamienia, działa jako wybielacz, hamuje nawet rozwój pleśni, usuwa przykre zapachy i plamy – mimo, że jego zapach jest uciążliwy, to właściwości wręcz cudotwórcze;
- cytryna lub kwasek cytrynowy – mają naturalne właściwości wybielające; dzięki temu, że są to produkty kwaśne, dobrze usuwają kamień, tłuszcz i plamy; kwasek cytrynowy idealnie sprawdzi się do odkamieniania czajnika – wystarczy wlać taką ilość wody, która przykryje grzałkę, wsypać ok 2 łyżki kwasku cytrynowego, zagotować wodę i taki roztwór pozostawić na ok godzinę w czajniku, po tym czasie dobrze wypłukać;
- soda oczyszczona – ma właściwości ścierne i czyszczące, usuwa plamy i przykre zapachy; zmieszanie sody z octem pozwoli na uzyskanie środka do czyszczenia ceramiki łazienkowej, na uporczywy kamień najlepiej nasypać trochę sody na zajęte miejsca, zwilżyć odrobiną wody i pozostawić na co najmniej godzinę, po tym czasie uporczywy kamień powinien
Ważne, by czynności usuwania osadów wykonywać REGULARNIE i nie doprowadzać do nadmiernego zebrania się kamienia w urządzeniach.
Jaka woda w gminie Zawadzkie?
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi dostarczana wodociągiem publicznym w gminie Zawadzkie jest klasyfikowana jako średnio twarda. Zawartość wodorowęglanu wapnia (CaCO3) na litr wody wynosi średnio: 200-300 mg.
Woda z kranu w gminie Zawadzkie jest BEZPIECZNA DO PICIA – przeczytaj także o JAKOŚCI WODY PITNEJ.
Woda z kranu to same oszczędności!
Woda z kranu nie jest w niczym gorsza od wody butelkowanej. W dodatku jest od niej o wiele tańsza. Litr wody butelkowanej kosztuje przeciętnie 1-3 złote. Woda kranowa w gminie Zawadzkie kosztuje 4,32 zł brutto za 1000 litrów. Nietrudno policzyć, że woda butelkowana jest nawet dwa tysiące razy droższa od tej z kranu! Do tego pijąc „zawkomiankę” oszczędzamy tony wyrzucanego plastiku. Zamiast kupować codziennie butelkę wody mineralnej, zaopatrzmy się w dobry bidon niezawierający bisfenolu A (są także wersje z filtrem) i napełniajmy go wodą z kranu.
Pijmy na zdrowie!
Literatura:
[1] „Woda a zdrowie” dr inż. Marta Jeruszka-Bielak, Centrum Komunikacji Społecznej
[2] „Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka” Monika DERKOWSKA–SITARZ, Anna ADAMCZYK–LORENC, Prace Naukowe Instytutu Górnictwa Politechniki Wrocławskiej, 2008, Nr 123
[3] „Czy twarda woda zdrowia doda?”, „Woda i my” czasopismo Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji S.A. w Krakowie, wrzesień 2008, Nr 47, str. 5
[4] „Twarda woda służy zdrowiu” www.wodadlazdrowia.pl
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/940/0/twarda-woda-sluzy-zdrowiu.html
[5] „Wpływ wody dejonizowanej na stan zdrowotny ludności” Michał Drobnik, Teresa Latour, PZH, 2002, 53, NR 2, str. 187-195
[6] „Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej” Tadeusz Wojtaszek, J. Elementol. 2006, 11(3): 399-409
[7] „Woda z kranu czy butelkowana? Sprawdź, jaką wodę wybrać!” www.doz.pl/czytelnia
https://www.doz.pl/czytelnia/a13929-Woda_z_kranu_czy_butelkowana_Sprawdz_jaka_wode_wybrac